Čeprav se je nogomet v Murski Soboti in Dolnji Lendavi igral že precej časa, je bil v Murski Soboti ustanovljen prvi športni klub v Pomurju šele 16. avgusta 1924. Na ustanovnem občnem zboru, ki je bil v dvorani hotela Dobraj in je bil dobro obiskan, so v okviru športnega kluba Mura ustanovili več odsekov, med njimi tudi nogometnega. Za prvega predsednika je bil izvoljen bančni ravnatelj Franjo Košir, za načelnika nogometnega odseka srezki poglavar Franc Ramovž, za tajnika pa Evgen Farlaš.

 

Po ustanovitvi kluba so nogometaši Mure odigrali prvo prijateljsko tekmo 31. avgusta 1924 z moštvom SK Maribor. Gostje so bili boljši z 9:6. Za domače so igrali: Čenar, Bencik, Hočevar, Gregorič, Čiček, Norčič, Peterka, Hegedüš, Keresturi, Perkič in Šimon. V letu ustanovitve kluba so nogometaši odigrali še eno tekmo in sicer z moštvom SK Mercur iz Maribora in izgubili s 3:1.

 

Leta 1925 so se nogometaši Mure vključili v prvenstvo Ljubljanske nogometne podzveze - okrožje Maribor, kjer so še tekmovali: Rapis, ISSK, Svoboda (Maribor) in Mercur (Ptuj). Soboški nogometaši so odigrali le nekaj prvenstvenih tekem, nato pa odstopili. V naslednjih sezonah se nogometaši Mure niso vključili v ligaško tekmovanje, ampak so odigrali le nekaj prijateljskih tekem.

 

Nogomet je v Murski Soboti začel dobivati večjo veljavo šele po letu 1930, ko je moštvo treniral Milan Ferjan. S prihodom novih nogometašev (Varga, Čagran, Evgen Kardoš in drugi) se je moštvo Mure leta 1932 spet vključilo v tekmovanje Ljubljanske nogometne podzveze - okrožje Maribor in je v drugem razredu zasedlo predzadnje mesto. Leta 1933 je Mura v tej ligi zasedla tetje mesto. Istega leta je bilo ustanovljeno tudi mladinsko moštvo. V naslednji tekmovalni sezoni je Mura postala prvak brez izgubljene tekme.

 

Leta 1936 se je nogometni klub Mura lotil gradnje novega nogometnega igrišča, ki so ga predali namenu 28. junija 1936. Večino sredstev so zbrali člani kluba z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, tombolo, tedenskimi čajanki in drugimi prireditvami.

 

V sezoni 1936/37 se je Mura uvrstila v prvi razred tekmovanja Ljubljanek podzveze - okrožje Maribor. Leta 1940 je Mura v mariborski podzvezi brez izbubljene tekme osvojila prvo mesto in si tako pridobila pravico do kvalifikacij za vstop v slovensko nogometno ligo, vendar pa do teh leta 1941 zaradi napada na Jugoslavijo ni prišlo. Med drugo svetovno vojno, v sezoni 1941/42, je Mura tekmovala v prvem razredu Szekesfehervarszke nogometne podzveze, kjer so igrali madžarski klubi. Leta 1943 se ji je uspelo uvrstiti v drugo madžarsko ligo, ki je bilo kasneje prekinjeno.

 

Mura v sezoni 1947/48. Foto: osebni arhiv Bojana Skalarja

Nogometno moštvo Mure iz Murske Sobote, ki je v sezoni 1947/48 osvojilo naslov prvaka v 2. SNL Stojijo od leve: Babič, Klepec, Bencik, Zelko, Vrtarič, Žižek, Sečko in Horvat. Čepijo: Cvetič, Kološa, Klanjšček, Š. Norčič, L. Norčič.

 

V tekmovalni sezoni 1948/49 je Mura igrala v prvi slovenski nogometni ligi in med osmimi moštvi zasedla predzadnje mesto. Velik uspeh so dosegli v pokalnem tekmovanju, kjer so se srečali s Splitskim Hajdukom in izgubili s 15:0.

 

Leta 1953 se Mura preimenuje v Soboto. V sezoni 1955/56 je prišlo do reorganizacije nogometnega tekmovanja in tako je Sobota igrala v hrvaško-slovenski ligi. Ta liga je bila čez tri leta ukinjena in Sobota je morala ponovno v slovensko nogometno ligo. V sezoni 1959/60 se je Sobota kar nekaj časa borila za prvo mesto v slovenski nogometni ligi, vendar je v drugem delu igrala slabše ter na koncu zasedla šesto mesto. Feri Maučec je bil ponovno najboljši strelec lige s 26. goli.

 

V letu 1965 se Sobota ponovno preimenuje v Muro. Sezona 1967/68 je bila ena nauspešnejših saj se je Mura uvrstila v jugoslovansko drugo zvezno nogometno ligo zahod. S trinajstim osvojenim mestom je Mura izpadla iz te lige in se vanjo ponovno uvrstila leta 1971, ter tam tekmovala štiri leta zapored. V letu 1975 je Mura prvič postala tudi pokalni prvak Slovenije. Od leta 1974 do 1978 je Mura tekmovala v enotni slovenski ligi ter bila ves čas pri vrhu. Liga je bila v sezoni 1978/79 razdeljena na zahodni in vzhodni del, kjer so sobočani zasedli prvo mesto ter se uvrstili na sklepni turnir in tam zasedli tretje mesto. V sezoni 1979/80 je Mura zopet tekmovala v enotni slovenski ligi. Leta 1985 je Mura osvojila pokal NZS, ko je v finalu z 1:0 (Jančar) premagala Koper.

 

Leta 1991 je bila po razpadu Jugoslavije ustanovljena prva državna nogometna liga, ki je štela 21 moštev. S tem se je začela novejša zgodovina Nogometnega kluba Mura.

 

Leta 1995 je Mura prvič v samostojni sloveniji osvojila pokalno lovoriko. Sanjsko zasedbo Mure je takrat vodil dalmatinski trener Marin Kovačić.

 

Veselje ob osvojitvi pokalnega naslova leta 1995. Foto: arhiv kluba

 

Težke trenutke v svoji več kot osemdesetletni zgodovini je klub doživel leta 2005, ko zaradi postopkov licenciranja ni pridobil licence za igranje v 1.SNL v sezoni 2005/6. Kriva sta bila finančni in pravni kriterij. Ogromni dolgovi so prisilili prave pristaše kluba, da so začeli razmišljati o "čistem" klubu, ki je tekmovanje začel v 3.SNL in nadaljeval tradicijo igranja nogometa v Murski Soboti. Nastal je naslednik ŠD NK Mure, ND Mura 05.

 

Že v prvi sezoni so igralci Mure osvojili prvo mesto v 3. SNL in si priigrali igranje v 2. SNL. Tam so igrali do sezone 2010/2011, ko so zasedli četrto mesto in si prislužili napredovanje v 1. SNL. V sezoni 2011/2012 so nogometaši Mure pod vodstvom trenerja Anteja Šimundže osvojili tretje mesto ter igranje v evropskih pokalih. V veliki evforiji jim je uspel veliki met in uvrstitev v zaključni, 4. krog, kvalifikacij za Ligo Europa, kjer jih je izločil rimski Lazio. V Evropi so se pomerili z Bakujem, CSKA Sofijo, Arsenalom iz Kijeva ter rimskim Laziem.

 

Veselje ob uvrstitvi v Evropo. Foto: Gregor Čiček

 

V sezoni 2012/2013 si je klub uspel priboriti obstanek v prvi ligi, vendar ni uspel pridobiti licence za prihodnjo tekmovalno sezono. Tako je nogometna šola Mure ustanovila člansko ekipo, ki je v sezoni 2013/2014 pričela s tekmovanjem v 1. SML Murska Sobota (4. liga).

 

 

Vir:

- Feri Maučec: Sedem desetletij NK Mura, M&M 1993

Za boljšo uporabniško izkušnjo se lahko na spletno stran brezplačno registrirate in prijavite. V primeru registracije imate možnost dostopa do naprednih vsebin spletne strani. Preberite katere so te vsebine.

Prijava

Registracija

                      

 

                             Zavarovalnica Triglav, d.d.     

 

               

 

                    

 

                  

 

                    

 

                              

 

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate, da uporabljamo tovrstne piškotke.
Več informacij
NŠ Mura